Vi ger din klocka nytt liv

Att se efter och ta hand om värdefulla saker är ekonomiskt lönsamt, vi tar hand om våra hus och bilar, vi tvättar, målar och polerar dem och förbättrar dem så att de är välfungerande och ser bra ut. Med detta i åtanke bör det inte komma som en överraskning att våra klockor också behöver denna omvårdnad och service med jämna mellanrum.

Service rekommenderas i regel med ett intervall på 4-5 år. Vid en service går urmakaren genom urverket, byter slitagedelar och eventuellt polerar upp boett/länk. Kostnaden för en service varierar på skick, varumärke och typ av urverk, på grund av detta utför vi alltid ett kostnadsförslag vid inlämning av service.

Magnetism

Vår omgivning är idag full av magnetism och elektromagnetisk strålning. Den är osynlig för det mänskliga ögat men den kan påverka våra armbandsur. På 1930-talet började elektriska maskiner och generatorer bli vanliga, man började tillverka klockor med inbyggt magnetskydd. Man utvecklade även icke-magnetiska material till spiralfjädrarna. Klockorna fick namn som Pilotwatch, Railmaster och Ingenieur. Då var det förhållandevis få yrkesgrupper som kom i kontakt med magnetismen, idag är alla omgivna av elektriska apparater som exempelvis mobiler, datorer, induktionshällar, magnetlås, kraftledningar, magnetröntgen.

Få av dessa apparater har inbyggd avskärmning för den magnetism de skapar. Analoga quartzur stannar när de kommer i starka magnetfält, klockans lilla motor orkar inte dra sig ur det större magnetfältet. Effekten blir att klockan saktar sig, ofta oregelbundet.

Klockor med ett mekaniskt urverk har väldigt känsliga komponenter som är placerade tätt inpå varandra. Om en endaste del i verket blir magnetiserad kommer andra delar i verket att dras till det magnetiserade området och detta är förödande för klockans tillförlitlighet.

Om klockan har blivit magnetiserad måste den bli avmagnetiserad för att fungera tillförlitligt igen. De störningar som uppkommer genom magnetismen är svåra att identifiera och härleda, detta skapar många gånger irritation och missnöje med klockans tillförlitlighet.  Man kan med små enkla rutiner, undvika de vanligaste orsakerna till störningar.

  • Lägg inte mobil och klocka tillsammans.
  • Lägg av klockan vid matlagning med induktionshäll.
  • Ta av klockan när man går genom säkerhetskontrollen på flygplatser.

Täthet

Merparten av klockor idag har någon typ av fukt och dammskydd. Hur tät en klocka är benämns med lite olika enheter och de kan vara missvisande när det kommer till täthet. Vanligtvis anges täthet med atm, bar eller meter.

TryckAnvändningsområde
Mindre än 3 atm/bar 30 meterInget vattenskydd
3 atm/bar 30 meterLågt vattenskydd, uret tål stänk
5 atm/bar, 50 meterVattenskyddad, bad och dusch rekommenderas ej
10 atm/bar, 100 meterVattentät, uret går att använda vid bad och dusch
Mer än 20 atm/bar, 200 meterUret är lämpligt att använda vid dykning.